.

Watch

 
Почетна
Новогодишњи концерт 2008. Штампај Е-пошта

 

 

 

 

 

 

НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ САБОРНЕ ЦРКВЕ,

14. јануар 2008. године у 20:00, Народно позориште у Београду,

снимак РТВ Пинк и Авала

 

 

ПЕСМОМ И БЛАГОДАРНОШЋУ ЗА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

 

 

Традиционални добротворни новогодишњи концерт, који Саборна црква у Београду сваке године приређује у Народном позоришту, ове године је одржан у знаку великих и значајних јубилеја. На празник Св. Василија Великог, овај концерт духовног и народног стваралаштва је, са великом радошћу и изузетном чашћу, посвећен Његовој Светости Патријарху српском господину Павлу, будући да се навршило читавих пола века његове архијерејске и 17 година патријарашке службе. Уједно, ово је била прилика да и хор Првог београдског певачког друштва, који је под највишим покровитељством Његове Светости, свечано обележи својих 155 година непрекидног рада и стваралаштва.

 

Свечаности су присуствовали Епископ липљански г. Теодосије и Епископ хвостански г. Атанасије, амбасадор Руске Федерације, г. Александер Алексејев, украјински амбасадор г. Анатолиј Олиник, представници амбасаде Шведске, министар вера Републике Србије, г. Радомир Наумов, в. д. градоначелника Београда, г. Зоран Алимпић, гувернер Народне банке Србије, г. Радован Јелашић, принцеза Линда Карађорђевић, сарадници "Православног пастирско- саветодавног центра", бројне угледне званице, као и донатори и добротвори Саборне цркве. Међу потоњима почасно место заузима проф. др Радмила Милентијевић из Њујорка, један од највећих добротвора Саборне цркве и, свакако, највећи задужбинар Првог београдског певачког друштва, уз г. Максу Ћатовића из продукцијске куће "Комуна".

 

Програм концерта сачинили су протојереј-ставрофор Петар Лукић и братство Саборне цркве, док је режија и сценографија поверена Народном позоришту и редитељу Божидару Ђуровићу. Медијски покровитељи овогодишње свечаности били су ТВ "Авала" и ТВ "Пинк", бележећи изузетно велику гледаност програма, како у земљи, тако и у дијаспори.

 

Вече је било прожето оним свечаним, молитвеним и радосним приносом, испуњеним љубављу и духом речи апостолских: "Испуњавајте се Духом, /.../ певајући и појући Господу у срцу своме, захваљујући свагда за све Богу и Оцу у име Господа нашега Исуса Христа." Сви који су дали свој допринос овој истински богонадахнутој свечаности, били су вођени жељом да се, у споју песме, речи, музике, игре и слике, пренесе онај дух љубави и саборности који је вазда ширио српством наш архипастир, Патријарх Павле, да се још једном помене оно на шта је непрекидно позивао – на човечност, братољубље, саборност, очување косметских светиња и Предања, на онај чисти и прави јеванђељски живот, којим је и сам живео.

 

"Нико нас пре рођења, знамо то, није питао хоћемо ли се родити у овом или оном народу, од ових или оних родитеља, у овом или оном духовном амбијенту. Ми за све то нити имамо заслуге нити кривице. Но, да ли ћемо живети и поступати као људи или као нељуди, то, верујте, зависи од нас. То и јесте једино што нам даје цену и у очима свих људи добре воље. Будимо, дакле, увек и свуда људи, да нас – као људе – призна за своје Бог, а препознају и упознају савременици" – поручивао је Патријарх Павле српском народу. Ове речи, као и остале одабране текстове и духовне поруке Његове Светости казивао је током концерта глумац Небојша Дугалић, док су се на великом платну смењивале пројекције лика Патријарха Павла и догађаја у којима је учествовао. По речима многих званица, ова казивања су се ванредно стапала са Патријарховим ликом, дајући снажан и жив утисак да је он заиста био присутан међу нама те вечери, као што је непролазност његових дела и речи за све нас саздала онај "дом духовни", о коме је говорио апостол Петар.

 

Након поздравне речи и новогодишње поруке Његове Светости коју је прочитао старешина Саборне цркве, прота Петар Лукић, хор Првог београдског певачког друштва се, руковођен диригентом гђом Светланом Вилић, Свевишњем молитвено обраћао песмама: "Слава во вишњих Богу", "Агиос о Теос" и "Тебе Бога хвалим", врхунећи у "Молитви Давидовој", са солистом Марчелом Лукић. Мокрањчева "Осма руковет" пронела је аутентични косметски дух, везујући ову песму са речима Патријарха Павла: "Област рашко-призренске епархије, током векова била је средишна земља нашег народног и црквеног живота. Она је то остала и после свих разарања освајача, јер се на њој налази део најзначајнијег достигнућа црквеног градитељства, сликарства и писмености до којих је српски народ, током свог историјског постојања дошао... Јер, ваља размислити: шта би српски народ био без ових својих задужбина и пред собом и пред светом? Заветна постојбина српске земље, Косово је наш дуг и пред Богом и пред овим напаћеним народом који, крај својих све проређенијих огњишта, чува овде светиње, не само Срба већ читавог просвећеног човечанства."

 

Међу извођачима били су и Љуба Димитријевић са групом "Слатка фрула", свирајући старе српске песме и мелодије из источне Србије, виолончелисткиња Тања Јеремић са бриљантном и аутентичном изведбом разноврсних музичких жанрова, Бора Дугић, који је отворио срца многих осећајношћу и изражајношћу својих тонова фруле, Снежана и Бобан Копуновић, оперски певач Оливер Њего који је, уз клавирску пратњу г. Николе Рацкова, унео дух руских песама. На крају, ансамбл "Коло" игром је објединио ритмове Шумадије, Војводине, Крајина, Црне Горе и Космета.

 

У овим тешким, потресним и драматичним годинама за српски народ, током којих нас је духовно и у Христу предводио Патријарх Павле, све до данашњег тренутка, када се суочавамо са најболнијим питањем – опстанка нашег народа, његових светиња, традиције и духовности – питањем очувања Космета, речи Његове Светости, казиване ове вечери, биле су путоказ и опомена свима нама: "Будућност српског народа – не само на Косову и Метохији него и свуда где се налази – зависиће од тога да ли се он држи свега онога што је свето и честито, човечно и еванђељско. И садашњост и будућност могу се изграђивати само на Истини. А Истина, за нас хришћане, не може бити само веза идеја или односа ствари. Истина је личност, жива личност Сина Божијег, који је уједно прави Син човечји. Конкретно, буде ли са Христом, наш народ ће преживети и опстати свуда, па и на Косову и Метохији; одбаци ли Христа, нестаће га из Књиге живих на небу и на земљи."

 

На крају концерта, прота Петар Лукић се обратио свима да у овој новогодишњој радости као и сваког наредног дана, молећи се и за Патријарха српског г. Павла, не заборавимо да се саборно молимо и једни за друге, за оне који страдају и пате, за старе и немоћне, за усамљене, за све којима је потребна помоћ и утеха, љубав и нада. Тиме настављамо дух православни и светосавски, тиме дарујемо захвалност и уздарје нашим светим прецима и духовним вођама, који у нас и наша дела гледају са надом непрекидно кроз двери вечности.

 

Ивана Радовановић

 

 

 

 

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Свети Стефан и Јелена Штиљановић - среда, 17.октобар: Света Литургија у 8:00
Недеља Светих Отаца Седмог васељенског сабора - недеља, 21.октобар: Света Литургија у 9:00 

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...