.

Watch

 
Почетна
Свети Јован Шангајски Штампај Е-пошта

 

Image 

 

 Житије Светог Јована Шангајског

Св. Јован Шангајски и Санфранцискански рођен је 1896. године у Русији, као Михаило Максимовић. Са очеве стране, био је српског порекла, па је стога и задржано породично прослављање Св. Архангела Михаила, по коме је он добио име на крштењу. Предак му је био Светотељ Јован Тобољски. Као царски официр, млади Михаило Максимовић је рањен током борбе у десну ногу, због чега је доживотно храмао.

Србија и Охрид

Након завршеног Правног факултета, због револуције у Русији долази у Србију, земљу свог порекла, где завршава и Теолошки факултет у Београду. Зарађује за живот продајући новине испред Саборне цркве и постаје омиљен међу парохијанима, а доцније је у овоме храму и служио. У Миљковом манастиру у Србији прима монашки постриг, добивши име Јован, по свом претку-светитељу. По одлуци Светог Архијерејског Синода СПЦ, постаје професор на Битољској богословији, где остварује трајно пријатељство са двојицом потоњих светитеља, владиком Николајем Велимировићем и аввом Јустином Поповићем. Владика Николај је ђацима говорио за Св. Јована да је анђео Божији у људском обличју и живи Светитељ. Св. Јован Шангајски ноћу никада није спавао, већ је обилазио ђаке на спавању, покривао их, благосиљао и молио се над њима. Од дана монашења до краја живота, никада више није спавао у кревету; ноћи је проводио на коленима, у молитви.

Шангај

Када је хиротонисан за епископа, добио је премештај за Шангај, у Кину. Тамо утемељује Кинеску православну цркву. Оснива чувено сиротиште Св. Тихона Задонског и удомљује око 4000 деце. Архиве шангајских болница бележе бројне случајеве чудесних исцељења његовим молитвама. Св. Јован Шангајски успоставља и блиске везе са православним црквама Србије, Украјине и Грчке. Захваљујући његовом мисионарском раду и љубави, стотине хиљада Кинеза прелази у Православље. Када је добио премештај у Сан Франциско, сви штићеници овог дома пошли су за њим у Америку.

На Западу

Обилази бројне западноевропске градове и оживљава спомен на западне светитеље. Учио је да свака земља мора поштовати своје помесне светитеље, колико и остале велике православне свете. Имао је дар натприродног памћења. Свету Литургију је служио на руском, српском, грчком, енглеском, холандском, француском и кинеском, стојећи бос у олтару, сматрајући се недостојним да гази обувен пред Светим Престолом, због чега је у Француској назван и Св. Јован Боси. Никада није пропуштао ни један дан да не служи Литургију. Свакодневно је и обилазио душевне и друге болнице и ноћу тајно исцељивао болеснике. Захваљујући њему обављено је и прво рукоположење за епископа Православне цркве Француске.

Америка

Постао је епископ Западне Америке и Сан Франциска, подизао у овом граду цркве, сиротишта, болнице, старачке домове, школе, мензе, спасавао ноћу напуштену децу са улица, обилазио болесне у болницама и домовима, људе у невољи и на самрти, молио се за њих, помагао свердно, причешћивао их и чудесно исцељивао, творећи небројена чуда још за живота. Појављивао се најчешће непозван, појмивши својим
прозорљивим духовним оком коме је потребна његова помоћ и заступништво, као и веома брзо код оних који су га у молитви призивали, чак и тамо где су све капије биле закључане и под строгим надзором. Док је боравио четири године на Филипинима, молећи се ноћу на све четири стране света, заустављао је урагане или би они заобилазили острво, да би поново ударали када га је Св. Јован Шангајски напустио. О њему се никада није могло говорити са становишта обичних, људских мерила...По његовом благослову, о. Серафим Роуз оснива манастир Св. Германа Аљаског у Платини (Калифорнија), који постаје расадник Православља у Америци. Као члановима Руске Заграничне Цркве, Спрска Православна Црква им пружа свесрдну помоћ и прихвата их у своје окриље, као интегрални део СПЦ. Заједно са Св. владиком Николајем, Св. Јован Шангајски је заслужан за канонизацију Св. Јована Кронштатског.

Упокојење

Овај чудесни, прозорљиви старац, преиспуњен љубављу, чудима и молитвом, предајао је своју ангелску душу Господу 2. јула 1966. године, у молитви, пред иконом Богородице Курско-Коренске, од које се никада није одвајао. У постељу је положен након 40 година. Његова сахрана, којој су присуствовале хиљаде и хиљаде поклоника, од туге је претворена у радосно прослављање победе живота над смрћу, победе Васкрсења Христовог. Његова соба претворена је у капелу, у којој се од тада врше богослужења. Испод ње је основана америчка мисионарска парохија Св. Нектарија Егинског, кога је Св. Јован веома поштовао и волео.

Свете мошти

Мошти Св. Јована Шангајског обретене су 1993. године нетрулежне, а данас почивају у храму посвећеном икони Богородице "Свих жалосних Радост" у Сан Франциску, који је Св. Јован подигао. Од светог јелеја из кандила над његовим моштима небројено много људи је добило исцељење, а многоструко се потврдило и његово силно и брзо заступништво пред Богом свима који му се са вером и љубављу помоле. Заштитник је путника, нарочито оних који лете авионом, болесних, деце, сирочади, удовица, зависника (алкохоличара и наркомана), неправедно оптужених, душевних болесника, одгонитељ непријатељских напада и демона и брзи помоћник током великих временских непогода, саобраћајних несрећа и других опасности. Гроб Св. Јована Шангајског одмах је постао стециште многих поклоника из читаве васељене. Патријарх српски Павле походио је гроб Светога 1992. године, током своје историјске посете Америци. Архиепископ Јован Шангајски тада још није био канонизован, али се Патријарх Павле поклонио његовим моштима као Светоме и појао му тропар. Овакво поклоњење једног православног патријарха гробу Архиепископа Јована пресудно је утицало на коначну одлуку Руске Заграничне Цркве о његовој канонизацији. Канонизован је у Сан Франциску 1994. године, као Св. Јован Шангајски и Санфранцискански.

Саборна црква

Лета Господњег 2009, у Саборну цркву стигле су, из Америке, преко Свете Горе, честице моштију Св. Јована Шангајског, трудом једног од парохијана Саборне цркве. На дан када га Црква прославља, 2. јула исте године, служeна је Света Архијерејска Литургија у Саборној цркви. Од тога дана, братство Саборне цркве је, по благослову Његове Светости, установило редовну седмичну службу – акатист Св. Јовану Шангајском. Јула 2011. године, икона са моштима је кренула пут Сремске Митровице, где је служен акатист Светоме у три храма, а међу њима и у затворској капели Св. Петке, у оквиру Казнено-поправног дома. У немој тишини и са потресном озбиљношћу, многи и са покајним сузама, осуђеници су прилазили моштима на поклоњење. Током свечане градске литије, која је пратила мошти Светитеља, народ је излазио на улице у великом броју, посипајући пут Светоме цвећем, поклањајући му се у сузама и молећи за помоћ. Био је то један од највеличанственијих догађаја на овим просторима. У свечаним богослужењима учествовало је читаво Сремскомитровачко намесништво, заједно са епископом сремским Василијем, као и протојерејем-ставрофором Петром Лукићем, старешином београдске Саборне цркве. Икона са моштима Св. Јована Шангајског и Санфранцисканског налази се данас у Саборној цркви, крај леве певнице.

 

 

 Филм у слајдовима о Светом Јовану Шангајском, величанственом путу моштију овог Светитеља из Саборне цркве у Сремску Митровицу, на поклоњење верном народу и осуђеним лицима КПЗ-а, уз представљање њихових духовних и уметничких остварења. Слајдови се аутоматски отварају

 

 

Ако желите да имате своју верзију PPS презентације и читате у свом ритму или је сачувате у свом рачунару, можете је преузети на овом линку 


На празник Св. Сисоја Великог, 19. јула 2011. године, у Сремској Митровици је уприличен догађај који ће, свакако, остати упамћен и забележен у многим душама, као историјски догађај. Са благословом Патријарха српског Иринеја и Епископа сремског Василија, а у организацији Саборне цркве у Београду и намесништва сремскомитровачког, икона-кивот са моштима Св. Јована Шангајског и Санфранцисканског, која се од јула 2009. године, налази у београдској Саборној цркви, проношена је овог свечаног дана улицама и храмовима древног Сирмијума – Сремске Митровице, града под заштитом Светог Димитрија. Основна намера овог догађаја била је посета сремскомитровачком Казнено-поправном заводу и затворској капели Свете Петке, како би се осуђеници, верници ове установе, поклонили моштима Св. Јована Шангајског. Овај велики свеправославни Светитељ, један од највећих заштитника деце, велики је молитвеник и за болесне, страдалнике, сирочад, удовице, путнике, унесрећене, зависнике од алкохола и дрога, жене које су убијале децу у утроби својој, душевне болеснике, затворенике... Благодатна и исцељујућа сила његових молитава је силна, што се на диван и потресан начин пројавило током посете његових Светих моштију верницима Сремске Митровице.
 
Икону са моштима Св. Јована Шангајског донео је старешина Саборне цркве у Београду, протојереј-ставрофор Петар Лукић, са сарадницима. Дочек који су приредили верни народ Сремске Митровице и њихови духовни пастири био је заиста величанствен, а за такво гостољубље и љубав, по речима Св. апостола Павла, примају се анђели.

Дочек у затворској капели Св. Петке

Икона са моштима Св. Јована Шангајског стигла је у КПЗ Сремска Митровица око 8 часова и постављена у затворску капелу Св. Петке. За ову прилику, осуђеници су, уз помоћ вероучитеља Бранислава Павкова и духовника Љубомира Воларевића, уредили затворску капелу, у којој је све што поглед обухвата – дело њихових руку, укључујући и иконостас. Овом догађају присуствовао је велики број затвореника, који су добровољно дошли на поклоњење Свецу. Око 9:30 у КПЗ је стигао и Епископ сремски Василије. Најпре је заменик управника КПЗ-а приредио дочек за Преосвећеног Епископа и све служашче свештенике, а затим су се сви упутили ка затворској капели, где је читан акатист Св. Јовану Шангајском. Владика Василије је пролазио међу затвореницима, који су га, у свечаној тишини, поздравили поклањањем и крсним знамењем.

Акатист Св. Јовану Шангајском служили су: Епископ сремски Василије, протојереј-ставрофор Петар Лукић, протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, протојереј-ставрофор Ђорђе хаџи Воларевић, протојереј Саво Ракита, протонамесник Радослав Радовановић, јереј Љубомир Воларевић, ђакон Слободан Вујасиновић, док су за певницом појали теолози и вероучитељи сремскомитровaчки, заједно са осуђеницима – полазницима затворске веронауке. У несвакидашње снажној молитвеној тишини, међу верницима КПЗ-а проношене су речи молитава упућених Светитељу: "Помози нам, угодниче Божији, да се од сада очистимо од сваке нечистоте тела и духа", "буди нам заступник за ову благодат обновљења", "умоли Свештедрога Бога да нам дарује опроштење грехова", "услиши уздисање смућене младежи нашег покољења, изложене бурама свезлог беснила", "помоли се, Свети архипастиру, за све болесне, немоћне, раслабљене и намучене, за сиротињу, удовице, децу без родитеља... Сети се и наркомана, блудника, развратника и пијаница – нека и њих Господ по Свом неизмерном човекољубљу обрати на пут правде и спасења..." Молитвене речи отварале су, у срцима сабраних, нове духовне хоризонте за сусрет са Господом. Препознајући у тим речима своје слабости, сагрешења, муке и поноре, многи од верника КПЗ-а су их омивали покајничким сузама...

Након акатиста, Епископ Василије се обратио верницима беседом о Св. Јовану Шангајском, истичући како су се тога дана повезале молитве двају великих заштитника деце – Св. Сисоја Великог и Св. Јована Шангајског, а ми смо сви деца једнога Бога. Уследило је поклоњење верника моштима Св. Јована, док их је владика Василије помазивао светим јелејем из кандила над Светитељевим моштима у Сан Франциску, наменски донетим из београдске Саборне цркве за ту прилику. Ово је први долазак моштију једног Светитеља у историји ове установе. Они чије су душе намучене и жедне Живога Бога, поклањали су се Свецу са најдубљим поштовањем и озбиљношћу. Један од њих, претходно је клекао испред олтара, склопивши руке и молећи Господа за опроштај и благослов да приступи Светим моштима. У многим очима могле су се јасно сагледати искре обновљених душа, покајаних и обучених у Христа. Сусрет са Св. Јованом Шангајским, њиховим великим молитвеником, био је истинска Жива Вода усред душевних и духовних пустиња, укрепљење за даље борбе, које, на овом страдалном месту, засигурно спадају међу најтеже. Током миросања верника, прота Петар Лукић је, уз помоћ неколико осуђеника који прислужују у затворској капели, делио верницима иконице Св. Јована Шангајског и специјално издање Саборника, билтена Саборне цркве. У знак благодарности, верници су даривали госте из Београда иконама, дуборезима и бројаницама, које су својеручно израдили. На полеђиини крста дрвене бројанице урезана је молитва покајаног разбојника са крста: "Сети ме се, Господе..."
 
По завршеној служби и поклоњењу моштима, верници КПЗ-а су, у непромењеној свечаној тишини, испратили Епископа, служашче и госте из Београда. Управа ове установе приредила је затим свечану трпезу за све присутне. Ова посета испуњавала је Господње речи из Јеванђеља: "Странац бејах и примисте ме, наг бејах и оденусте ме, болестан бејах и посетисте ме, у затвору бејах и дођосте ми" (Мт. 25, 36). Нашој активној и молитвеној помоћи утамниченим душама, као удовима Тела Христовог, Господ је дао толики значај као да посећујемо Њега Самог.

Литија улицама Сремске Митровице

Уследила је свечана литија улицама града, која је по духу оличавала празник Цвети – Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим. Колону која је превозила и пратила икону са моштима Св. Јована Шангајског најпре је чинило неколико возила, да би им се успут придруживао све већи број. Призори су били величанствени: из својих дворишта и кућа излазио је верни народ, заустављајући возило са моштима, везујући за њега своје дарове, поклањајући се Светитељу, целивајући икону и молећи га свесрдно за помоћ. Прилазили су људи у радости и у сузама, сви са истом молитвом на уснама и у срцима: "Помози нам, Свети Јоване! Помози нам, Боже, молитвама Светога Јована, оца нашег!" Поворку са моштима су дочекивали и многи болесни, стари, инвалиди, деца, невољни, а на више места Светитељ је дочекиван посипањем латица ружа по путу и возилу са моштима, као и бацањем цвећа пред њега, што је био призор до тада невиђен на овим просторима. Великим трудом и изузетном организацијом затворског духовника и старешине храма Светих Сирмијских Мученика, јереја Љубомира Воларевића, као и затворског вероучитеља, Браислава Павкова, народ овог краја је био добро припремљен за долазак Св. Јована Шангајског, а поводом проласка његових моштију до цркве Св. Сирмијских Мученика, асфалтиран је и део пута, уз помоћ Општине Сремска Митровица.

У храму Светих Сирмијских Мученика

Пред црквом Св. Сирмијских Мученика и у њеној порти, Свеца је дочекао бројни народ и служашчи овога храма. Током читања акатиста Светоме, храм је био до краја испуњен верницима, а место на коме је свечано постављена икона са моштима, богато је украшено цвећем. Иако је, због изузетно високе и веома тешко подношљиве дневне температуре, молитвено сабрање и за вернике и за свештенослужитеље изискивало истински подвиг и напор, узношене су молитве Св. оцу Јовану, а народ је затим миросан његовим светим јелејем, пропуштајући најпре мајке са децом, болесне и инвалиде. Над моштима је народ освештавао бројанице и друге предмете за своју децу, унучад и болесне. Прота Ђорђе Воларевић је одржао надахнуту беседу о животу Св. Јована Шангајског, казујући о посети Светитељу КПЗ-у, видно узбуђен сведочећи о снази покајног поклоњења верника КПЗ-а. Са радошћу је нагласио да је ово први долазак моштију Св. Јована у Сремску Митровицу и да га је народ дочекао достојно, припремајући му пут са великом љубављу и радошћу.

Поклоњење Св. Јовану Шангајском и Санфранцисканском је у храму Светих Сирмијских Мученика трајало три сата, упркос тешким временским условима. Интересовање народа било је неочекивано велико. Домаћини су за госте приредили и трпезу љубави крај самог храма. Предвођени протом Савом Ракитом и катихетом Браниславом Павковом, гости из Београда су имали радост да посете и манастир Св. Василија Острошког у изградњи, у оближњем селу Манђелос, са целебним извором воде испод храма, посвећеном Светим Врачима Козми и Дамјану, као и молитвеним кутком посвећеним Св. Јовану Шангајском, јединим у нашој земљи.

Друга литија градом


Литија са моштима Св. Јована Шангајског свечано је испраћена из храма Светих Сирмијских Мученика, а део народа се од Свеца опраштао на коленима. Уз радосне звуке аутомобилских сирена, литија је наставила свој пут ка месту Лаћарак. Успут је народ и даље излазио из домова и молитвено се поклањао Св. Јовану, машући свечаној поворци и отпоздрављајући. Из неких домова довођени су тешки болесници и непокретни, који су са трепетом целивали икону.

У храму Св. Архангела Гаврила у Лаћарку

При доласку иконе са моштима у Лаћарак, порта је била испуњена верним душама. У овом догађају учествовало је читаво Сремскомитровачко намесништво. Свештенство и монаштво овог краја дочекало је Светитеља пред портом, народ је оформио шпалир дуж пута који је водио од капије до саме цркве. Када је икона са моштима ушла у порту и кренула ка храму, сабрани народ је клекао и поклонио се Св. Јовану Шангајском, многи и у сузама, осењујући се крсним знаком. Народ је у великом броју пристизао и у дугом реду чекао на поклоњење моштима у цркви, а нешто касније дошао је и Епископ сремски Василије, благосиљајући окупљене. Акатисту Св. Јовану Шангајском присуствовали су и градоначелник Сремске Митровице и директор Завода за заштиту споменика културе овог града. Након службе, владика Василије је одржао проповед, а прота Петар Лукић је, као и на свим претходним сабрањима, делио иконице Св. Јована Шангајског. Домаћини овог великог молитвеног скупа у Лаћарку приредили су, затим, трпезу љубави, а поклоњење Светитељу је трајало наредна три сата. За трпезом, владика Василије је истакао значај који је овај догађај имао за град и његове вернике, а понајпре за вернике КПЗ-а. Нагласио је да је на свима нама да праштамо и не осуђујемо, а Божије је да суди, кажњава и награђује, будући да су једино Њему познати сви узроци који човека наведу да учини неко дело или недело. На делатну љубав и молитвену помоћ нас је позвао Сам Господ, Који је у овај свет и дошао да грешнике спасе.

На крају дана, гости из Београда су се срдачно опраштали са својим домаћинима, благодарећи им на изузетном гостопримству, братској љубави и труду, који могу послужити као драгоцен пример како се дочекује долазак Светиње, у времена када су срца многих охладнела. Великим пожртвовањем духовника КПЗ-а и старешине цркве Светих Сирмијских Мученика, јереја Љубомира Воларевића, као и затворског катихете Бранислава Павкова, а потом и читавог Сремскомитровачког намесништва и верног народа, овај је догађај прерастао у истинско прослављење Светитеља Јована Шангајског у земљи његовог порекла, у којој је примио монашки постриг и започео свој пастирски и мисионарски рад. Приликом растанка и свечаног испраћања моштију, небо над храмом је неуобичајено блистало, упркос позном делу дана и надоласку облака, као да се молитвена сила и светост овог великог и чудесног молитвеника уздизала до самог небеског свода, наткриљујући све верне душе и благосиљајући их небеским сјајем...

Након овог благословеног дана, остају нам само речи из молитава Св. Јовану Шангајском: "Чиме ћемо ти узвратити за радост ону коју осетисмо гледајући у светом храму мошти свете твоје и славећи помен твој? Ваистину, немамо чиме узвратити, осим ако почнемо себе да исправљамо, бивајући новим уместо старих..."


    Саборник посвећен Св. Јовану Шангајском можете преузети овде...
 

    Причу о духовном животу у КПЗ-у и затворској капели можете прочитати овде...
 
 
    Специјално издање Саборника посвећено доласку моштију Св. Јована Шангајског у Сремску Митровицу погледајте овде...
 
 
 
 
 
 
 

 
 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Свети Стефан и Јелена Штиљановић - среда, 17.октобар: Света Литургија у 8:00
Недеља Светих Отаца Седмог васељенског сабора - недеља, 21.октобар: Света Литургија у 9:00 

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...