.

Watch

 
Почетна
Новогодишњи концерт 2009. Штампај Е-пошта

 

 
 

 

НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ САБОРНЕ ЦРКВЕ,

14. јануар 2009. године у 20:00, Народно позориште у Београду,

снимак РТВ Студио Б

 

Овогодишњој свечаности су присуствовали: Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и свештенослужитељи ове Митрополије, епископ хвостански Атанасије, свештенство београдских храмова, братство манастира Радовашница, гувернер НБС г. Радован Јелашић, представници градске Владе, принцеза Јелисавета Карађорђевић, представници амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Канаде, сарадници "Православног пастирско-саветодавног центра", академици, високи представици Војске Србије, бројне угледне званице из света културе, науке, медицине, јавног и музичког живота, представници медија, као и добротвори и донатори Саборне цркве.

 

Директан пренос концерта обезбедила је ТВ Студио Б. Свечаност је лично благословио Митрополит Амфилохије, а протојереј-ставрофор Петар Лукић је пренео и благослове Патријарха Павла. Беседе и песме пропраћене су видео-пројекцијама, па је сликом, песмом и речју осликана душа српских храмова, фресака, икона, светитеља и природних лепота. Наступали су: Прво београдско певачко друштво (ПБПД), Дечији хор ПБПД, ансамбл "Ренесанс", Јелена Томашевић у пратњи Боре Дугића, са песмом "Оро", којом је представљала Србију на Евросонгу 2008, дечак Стефан Добраш, као и национални ансамбл "Коло".

 

У текстовима Св. Владике Николаја, Достојевског, Матије Бећковића и светих отаца, које је казивао глумац Небојша Дуглић, било је речи хришћанске љубави, као и оних које треба да пробуде оно непробуђено у нама: "Србине брате, да ли још гори кандило вере унутра у души твојој?" По речима Бећковића: "Није пропало само оно што није могло пропасти: Жича и Милешева, Сопоћани и Студеница, Павлица и Дечани, Пећаршија и Свети Архангели. Храмови су – замкови, царски дворови и главни градови средњевековне Србије. То су бојеви које смо заувек добили, сазвежђа небеског царства која су неугасива и неразорива. Оно што је њима грађено остало је у нама. Сва доброта до тада посејана искласала је после косовског затирања."  

 

 

 

 

 

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Свети Стефан и Јелена Штиљановић - среда, 17.октобар: Света Литургија у 8:00
Недеља Светих Отаца Седмог васељенског сабора - недеља, 21.октобар: Света Литургија у 9:00 

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...