.

Watch

 
Почетна
Kнез Стефан Штиљановић Штампај Е-пошта

 

  

 

Житије Светог и праведног кнеза Стефана Штиљановића

 

Владавина

Након пропасти Српског царства и деспотовине у Смедереву, 1459. године, Срби у Србији су потпали под турско ропство, а Срби преко Саве и Дунава под власт Аустријске царевине. Након деспота Ђурђа Бранковића – потоњег монаха Максима (сина последњег деспота слободне српске деспотовине – Св. Стефана Слепог и Св. Мајке Ангелине, последње деспотице српске) и Максимовог брата Јована, српско деспотско достојанство у Срему и Славонији преузима Стефан Штиљановић, на позив своје рођаке, деспотице Јелене. Био је родом из Паштровића, последњи паштровски кнез, одгојен у хришћанској породици, образован у Христовој науци и обучен у војничким вештинама. Доба његове владавине било је веома тешко, испуњено жестоким турским зулумом и аустро-турским притисцима, током којих је Стефан мудро водио свој народ и храбро ратовао против Турака. "Пливамо усред непријатеља као јабука посред воде", говорио је. Када су, након свих ратних пустошења, Турци запленили сву стоку Србима и одвели радно способан народ, у нашем народу је завладала тешка глад. Тада је Стефан Штиљановић отворио своје житнице, поделио жито народу и тако га прехранио. Читавог живота је помагао народ и Српску цркву, па га је народ веома волео и поштовао, сматрајући га за живог светитеља.

Упокојење и Свете мошти

Не зна се тачна година његовог упокојења, верује се да је то било око 1543. године. Супруга Јелена и његов верни народ сахранили су га на брду Ђунтир (јужни део данашње мађарске жупаније Барања, код места Шиклош). Праведна Јелена повукла се у Немачку пред Турцима, који су бесомучно надирали у ове крајеве. Једне ноћи, Турци на месту Стефановог погребења угледаше небеску светлост, па појурише на то место, мислећи да је ту закопано благо. Пронађоше његове мошти нетрулежне како блистају, а из њих се ширио диван мирис. Они однесоше мошти свом старешини Амиру, потурченом хришћанину, јаничару. На молбу многих монаха, Амир им преда мошти кнеза Стефана, па их пренесоше у манастир Шишатовац на Фрушкој Гори. На ову вест, супруга Јелена врати се у земљу, поклони се светим моштима и замонаши се као Јелисавета. Мноштво верних долазило му је на поклоњење, а Патријарх српски Пајсије саставио је његово житије. У Паштровићима, у Црногорском приморју, подигнута му је црква и освећена 1875. године.

Саборна црква

Нетрулежне мошти Св. кнеза Стефана Штиљановића почивају и данас у београдској Саборној цркви, у левом кивоту, испред олтара. Народ га поштује и моли му се као заштитнику гладних и сиротих, нарочито током ратова, тешких времена, напада непријатеља и личних искушења. Његов спомен прославља се 17. октобра.

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Свети Стефан и Јелена Штиљановић - среда, 17.октобар: Света Литургија у 8:00
Недеља Светих Отаца Седмог васељенског сабора - недеља, 21.октобар: Света Литургија у 9:00 

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...