.

Watch

 
Почетна
Мошти у Саборној цркви Штампај Е-пошта

 

У Саборној Цркви данас се чувају мошти: Светог и праведног кнеза Стефана Штиљановића, део моштију Светог кнеза Лазара, честице моштију Светог Јована Шангајског и Санфранцисканског, као и честице моштију Светог цара Уроша Петог Немањића (Нејаког).

 

 
 
 

  Св.кнез Стефан Штиљановић

  Св.цар Лазар
 

 Св.Јован Шангајски

  Св.цар Урош

 

Током историје, под сводовима београдске Саборне цркве биле су похрањене мошти:

  • Св. Петке Трнове
  • Св. краља Стефана Првовенчаног (Симона монаха)
  • Св. цара Лазара Косовског
  • Св. кнеза Стефана Штиљановића
  • Св. цара Уроша Петог (Нејаког)
  • Св. Јована Шангајског и Санфранцисканског

Током другог светског рата, 1942. године, усташки агресори су скрнавили мошти светитеља  фрушкогорским манастирима. Било је то време најцрње и најсуровије фашистичке окупације, "када су", како је записано, "српском земљом харали нови варвари, уништавајући све што је српско, и српски живаљ и српске светиње, не би ли са наших вековних огњишта збрисали сваки траг имена српског". Када је за то сазнао протојереј др Радослав Грујић, историчар, теолог и управник Музеја СПЦ, одмах се за помоћ обратио барону Рајсвицу, молећи га свим срцем да спасе свете мошти. Барон је показао разумевање за светиње и изашао у сусрет угледном професору Грујићу. Лично је са њим кренуо немачким штабским аутомобилом у Срем да спасе свете мошти. У последњем часу, из манастира Јазак узели су мошти Св. цара Уроша, из Шишатовца мошти Св. кнеза Стефана Штиљановића, а из Врдника (Раванице фрушкогорске) мошти Св. кнеза Лазара. Мошти су тајно пребачене возом за Београд, где их је затим дочекао бројни народ и целокупна Недићева влада. У свечаној литији пренете су у београдску Саборну цркву.

Данас се у Саборној цркви чувају нетрулежне мошти Св. Стефана Штиљановића (у левом кивоту испред  лтара), део моштију Св. цара Лазара (у десном кивоту испред олтара), честице моштију Св. цара Уроша Петог Немањића (у олтару) и Св. Јована Шангајског и Санфранцисканског (у икони-кивоту, испред леве певнице).

Мошти Св. Петке Трнове

Ова широм Васељене прослављена Светитељка и подвижница, родом из Епивата, била је српског порекла. Њене часне мошти је, после заузимања Цариграда од стране крсташа, бугарски цар Јован Асен II 1238.  године пренео у своју престоницу, град Трново (зато се она и назива Св. Петка Трнова). Током турских  освајања, султан Бајазит I је заузео Трново, па су мошти Св. Петке доспеле у Влашку и град Видин. Када је Бајазит освојио и Видин, 1396. године, српска кнегиња Милица му се обратила са молбом да јој преда мошти ове Светитељке, што је он и учинио. Тако су мошти Св. Петке донете најпре у Крушевац кнеза Лазара, а затим и у нову престоницу деспота Стефана Лазаревића – Београд. Људи су у великом броју пристизали на поклоњење часним моштима преподобне мати Параскеве. У новом освајању Београда, 1521. године, султан Сулејман II је запленио и мошти Св. Петке и пренео их у Цариград, где су дуго чуване као велика светиња.

Након више од једног столећа је Василије Лупул, војвода и господар Молдавије, измолио од цариградског патријарха Партенија мошти Св. Петке и пренео их у свој престони град, Јаши (на тлу данашње Румуније). Тамо су дочекане са великим почастима и похрањене у цркви Св. Три Јерарха, где се и данас чувају као највећа светиња овог града. Из писма београдског митрополита Теофана руском великом кнезу Василију, 1508. године, наводи се да је Саборна црква у Београду чувала чудотворну икону Богородице Београдске и мошти Св. Петке, као и мошти Св. царице Теофаније, које се данас налазе у цариградском Фанару.

Мошти Св. Стефана Првовенчаног (Симона монаха)

Једна од највећих светиња српског народа – мошти Св. Стефана Првовенчаног, брата Св. Саве и најстаријег сина Св. Симеона Немање, биле су преношене кроз многе сеобе Срба, у настојању да се сачувају од Турака. Тако су најмање три пута доспевале у београдску Саборну цркву. Познато је да се то догодило, између осталог, 1793. године, када их је студенички архимандрит Герасим враћао из Срема у Србију, преко Београда, да би затим биле склоњене у оближњи манастир Рајиновац. На јесен 1813. године, студенички монаси, предвођени архимандритом Мелентијем Никшићем, поново су морали да спасавају мошти овог Светитеља. Митрополит Стефан Стратимировић им је за ту сврху одредио манастир Фенек, који је, после слома Првог српског устанка, постао једно од најважнијих средишта устаничке емиграције.

*

Житија Светитеља чије се мошти данас чувају у Саборној цркви у Београду можете прочитати кликом на њихове иконе на врху стране.

 

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Свети Стефан и Јелена Штиљановић - среда, 17.октобар: Света Литургија у 8:00
Недеља Светих Отаца Седмог васељенског сабора - недеља, 21.октобар: Света Литургија у 9:00 

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...