.

Watch

 
Почетна
О крштењу Штампај Е-пошта

 

Крштење је рађање за нови живот. Света Тајна Крштења представља сапогребење и саваскрсење Христу; умирање греховног човека и рађање новог. Крстити се значи стећи право учешћа на евхаристијском сабрању и приступању Светом Пришешћу.

 Здравко М. Пено

Свето Крштење калемљење људске душе. Засађивање човјека као маслине, као благословеног дрвета у здраву и плодну земљу. И кад је у плодној земљи, и кад се окалеми, и кад се непрекидно подрезује као што се лоза подрезује, као што се воћка окопава, тако се и душа људска окопава и подрезује. Прво се крштава па се миропомаже, па онда тек таква душа може донијети правога истинскога плода. Хришћанин је дакле онај који се крсти у име Оца и Сина и Духа Светога, Бога Љубави, који признаје да је љубав вјечно начело, вјечна истина живота. Да је овај свијет настао као плод Божанске Љубави. Да је свако биће позвано и призвано на љубав. То је хришћанин који исповједа ту и такву вјечну Божанску Љубав, исповједа Христа као Сина Божијега и као Спаситеља. Хришћанин је онај који прима на себе печат дара Духа Светога послије Светога Крштења.Овдје на земљи колико људи толико ћуди али кад људи приме једнога Духа Божијега, онда сви људи имају једно срце један ум, запечаћени светим печатом по коме ће Бог да их препозна на Страшноме Суду у Дан Господњи.

 Митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Крштење је пар екселанс израз намјере, воље, хтијења за животом у заједници увијек, заувијек. То је твој завјет са Богом. Падаћеш, устајаћеш, испадаћеш, али ти си на крштењу рекао да хоћеш да то буде вјечно. И ти ћеш увијек моћи да се вратиш назад, и ако скренеш, имаћеш за шта да се ухватиш послије. Почетак сваке заједнице је дијалог, и крштење је (ако пажљиво пратите структуру самог обреда, видјећете то) један дијалог онога ко се крштава са заједницом у коју се крштава и са Богом у Кога се крштава. Невјероватно је како све почиње, све стоји и све се креће ка том дијалогу и кроз тај дијалог, и како је он важан. Да би била добра комуникација, треба нам благодат да бисмо комуницирали.

 Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Свети Стефан и Јелена Штиљановић - среда, 17.октобар: Света Литургија у 8:00
Недеља Светих Отаца Седмог васељенског сабора - недеља, 21.октобар: Света Литургија у 9:00 

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...