.

Watch

 
Почетна
НОВО – мултимедијално издање о Патријарху Павлу Штампај Е-пошта

У продавници Саборне цркве можете набавити нови, мултимедијални ЦД о Његовој Светости Патријарху српском Павлу, под називом: "СВЕТЛОСТ МЕЂУ НАМА". Ово је свеобухватни зборник о животу, делу и речи блаженопочившег српског Патријарха, као и времену и народу у коме је живео, представљен кроз мноштво фотографија, видео-снимака, текстова и музику. Ово мултимедијално издање је урађено са изузетним дизајнерским и креативним решењима, а подељено је на 10 јасних и прегледних тематских целина. 

Рубрика ЖИВОТОПИС  бави се детињством и младошћу Павла  (Гојка) Стојчевића, његовим монашким животом, тешким искушењима током епископске службе у Епархији рашко-призренској, мисијом и бројним постигнућима за време бремените патријарашке службе, историјском улогом, као и паралелама животних и духовних настојања Св. владике Николаја Велимировића и Патријарха српског Павла. 

Рубрика МИРОТВОРАЦ даје темељит приказ Патријарховог  помирења деценијског раскола у  Америци, његове међународне улоге и мировне мисије, заштите српског народа током ратних страдања, а наводи и његова писма и јавне апеле домаћим и светским државницима и јавности, као и прелепе молитве, које су ушле у наш богослужбени поредак Свете Литургије. 

Рубрика ПРОСВЕТИТЕЉ  приказује научни рад Патријарха Павла, приказ његових књига, просветне  и богословске делатности, доприноса  богословској науци и просвећивању нашег народа. 

У рубрици  БЕСЕДЕ можете читати његове бројне очинске  поуке српском народу, беседе, проповеди, неке од најбољих интервјуа (новинама "Православље", "Двери српске", новинарки Марини Рајевић-Савић, домаћим и страним медијима), беседе на устоличењу за епископа рашко-призренског, као и Патријарха српског, Божићне и Васкршње посланице. Беседе су тематски подељене ради лакше прегледности. 

Посебну целину чине АНЕГДОТЕ, од којих је већина први пут објављена. Део тих доживљаја  забележен је по казивању братства Саборне цркве и односи се на лична  и заједничка искуства са блаженопочившим  Патријархом Павлом. Анегдоте откривају особен хумор који је имао Патријарх Павле, хумор који никада није био подругљив ни баналан, већ мудар, усмерен на поуку или благу а оштроумну опомену. И кроз овај аспект остаје значајан утисак о мудрости и богатству личности коју је поседовао овај велики молитвеник и подвижник. 

Две засебне  целине чине ГАЛЕРИЈЕ и ВИДЕО. Галерије су, такође, подељене тематски ради лакше и брже прегледности, а чине их бројне фотографије из живота Његове Светости – портрети, богослужења, градске литије, историјски догађаји, посете страних делегација и званичника помесних цркава (Васељенског патријарха Вартоломеја, Руског патријарха Алексија...), посете нашим епархијама, опроштај стотина хиљада људи и поштовалаца Патријарха Павла крај одра у Саборној цркви, опроштај деце од Патријарха, фотографије са Литургије и опела, свечане погребне литије и најлепше слике манастира Раковица. У рубрици ВИДЕО можете погледати снимак његовог устоличења за Патријарха српског у Саборној цркви у Београду, снимак једне од градских литија улицама Београда 90-их година, емисију "Док анђели спавају" Марине Рајевић-Савић са вероватно најбољим интервјуом Свјатјејшег Патријарха, снимке са богослужења, као и снимак испраћаја блаженоупокојеног Патријарха у највећој и најтишој свечаној литији икад доживљеној на овим просторима, од Саборне цркве до Храма Св. Саве и манастира Раковица. 

Мултимедија представља и рубрике РЕКЛИ СУ..., са успоменама савременика и јавних личности о Његовој Светости, као и  ХРОНОЛОГИЈА, која бележи детаљан  животопис Патријарха Павла по годинама, и хронологију српских патријараха  и архијереја, у којој је назначено и ко је међу поглаварима Српске Православне Цркве прибројан Сабору Светих. 

Издвојена целина је и рубрика УПОКОЈЕЊЕ, где су детаљно описани сви догађаји од упокојења Свјатјејшег Патријарха Павла, петодневни опроштај од њега у  Саборној цркви, километарске колоне поклоника, Св. Архијерејска Литургија и опело, погреб, све до четрдесетодневног парастоса. Наведена су и реаговања светских медија поводом упокојења српског Патријарха, као и реакције домаће јавности. Једну од најлепших целина чине успомене и записи из "Књиге жалости" Саборне цркве, у коју су се уписивали они који су дошли да се опросте од вољеног Патријарха у Саборну цркву.

Највећи број фотографија уврштених у мултимедију чине остварења знаменитог мајстора фотографије, г. Милинка Стефановића, као и светлописца ђакона Драгана Танасијевића, Милутина Атанацковића и Архиве СПЦ.Видео-снимке уступила је Архива СПЦ, Епархија врањска, Марина Рајевић-Савић и "Cinnamon Production".

Овај мултимедијални ЦД је конципиран тако да се кроз све  рубрике корисник може кретати слободно и по свом нахођењу и жељама, будући да је грађа веома обимна и богата, те је природно да се на све сегменте треба враћати увек изнова, упознајући тако сложену и несвакидашњу личност нашег Патријарха Павла, његову изузетну мисију и крст који је носио пред својим народом, али и читавом међународном јавношћу.  

 

  
 
 

 

"СВЕТЛОСТ  МЕЂУ НАМА" је драгоцен документ  једне епохе, једног народа, његове  Цркве, страдања и обожења,  што се све, као кроз чисто  сочиво, пролама кроз личност,  дело и светост Патријарха  српског Павла. 
 
 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Свети Стефан и Јелена Штиљановић - среда, 17.октобар: Света Литургија у 8:00
Недеља Светих Отаца Седмог васељенског сабора - недеља, 21.октобар: Света Литургија у 9:00 

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...